Kvifor feirar me vaffeldagen

Vaffeldagen 25 mars kor kjem den ifrå , og kvifor feirer vi vaffeldagen? Det får du vite i denne artikkelen.

 

1-kopi.png

 

 

Vaffeldagen er den 25.mars kvart  å.

Eg blei nysgjerrig og tok nokon søk rundt vaffeldagen , som resulterte i ein liten ¨Fun fact¨ artikkel om vaffeldagen. Eg blei litt nyfiken som det heiter på Svensk om kvifor me feirar vaffeldagen i det heile og kvar kjem denne tradisjon opprinnelig frå?

Uansett so kan me begynne med opphavet til vaffeldagen.

Religiøst opphav

Det at vaffeldagen er 25 mars, er absolutt ingen tilfeldighet.

Grunnen til at det er akkurat den 25 mars,  er fordi dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet om at hun skulle føde Jesusbarnet. Denne dagen blei feira med kake , både i Norge og Sverige.

Det antas at navnet ¨Vårfrudagen¨ som det eigentleg het , blei forveksla med ¨Våffeldagen¨ Og at det dermed ble en tradisjon å spise vafflar på denne dagen .

Symbol på våren.

I tillegg til at 25 mars er dagen då Jomfu Maria fekk beskjed om at hun skulle føde jesusbarnet, så er det også ein dag som markerer overgangen frå vinter til vår.

Før i tiden var det vanlig at høna begynte å legge egg igjen etter vinteren. Noko som gjorde at man hadde god tilgang på egg til vaffelrøra. Derfor har vaffelen i Sverige blitt ett symbol på at våren har ankommet.

 

2-kopi.png

Sosial tradisjon.

Nesten kvar heim i Noreg,  har som regel eit vaffeljern liggandes.

Vaffeljern med syltetøy og rømme. Vaffeljern med brunost og syltetøy, er ganske norsk. I norge har vaffeldagen blitt ein hyggelig tradisjon der man inviterer venner og familie for kaffe og vaffler .

3_1.png

 

 

 

FUN FACTS OM VAFFLER

Den første kjende vaffelrøra stammer fra Kiellandfamiliens biblioteket i Stavanger. Vaflene inneholdt hvetemel , sukker, smør og egg. Samt kardermomme, muskatblomme , nellik anis og ingefær. Mange av disse ingrediensene går igjen , men nytt for meg er å legge til ingefær nellik og anis, men kvifor ikkje

Vaffel av grøtrester

Denne er nok ikkje so vanlig å bruke i dagens samfunn.

På bondelandet var grøt veldig vanlig kost, når man hadde grøtrester var dette noko som blei samla opp og grøtrestene blei lagt inn i vaffelrøra. Det kom litt ann på kor fine vafflene skulle vera, med tanke på kor masse grøtrester som blei lagt til.

 

4.png

Pølser i vaffel

Visste du at pølse i vaffel er ein klassiker på moss? Og at sjølveste  Eyvind Hellstrøm står bak denne lokale favoritten?  Ifølge godt.no skjedde denne fiffige løsningen på 60 tallet då Hellstrøm jobbet i Is og pølsekiosken til sin onkel. Han gjekk tom for lomper og trengte ein kjapp erstatning. Løsningen blei å servere pølse i vaffel.

 

5.png

 

Vaffel brukt i Markedsføring  i utlandet.

Moods of Norway – Moods of Norway sin design handler om norske tradisjoner . I mange av Moods of Norway sine butikker får du servert vaffler formet som en traktor som er ein del av deiras merkevarestrategi. I tillegg til traktorformet vaffel , får du også oppskriften på norske vaffler trykket på mange av moods of norways eigne produkter! 

 

6.png

 

Hos oss har me eit godt utvalg av vaffeljern frå Wilfa of Åviken. Du kan ta ein titt Her i vår nettbtutikk, eller ta turen innom oss i gamle dalavegen 88. 

 

Riktig god vaffeldag! !